Anifilm po páté v Liberci

Filmových festivalů se koná ve světě každý týden hned několik, těch speciálních je nemnoho a takový, který se věnuje filmům animovaným abyste pohledali, ale jestli to máte blízko do severočeského Liberce, máte kliku, tady letos začne Anifilm už popáté, protože tu našel po přestěhování z Třeboně své sídelní místo a začíná tu být příjemně zabydlen.

Od úterý 7. května do soboty 12. května bude se bude promítat na v několika sálech, bude se ale také přednášet, bude se diskutovat a budou připraveny workšopy pro ty nejmenší, ale i pro pokročilejší návštěvníky.

Animace jako filmová technika má mnoho předchůdců a pořadatelé festivalu se rozhodli pro své diváky tyto prarodiče zmapovat a letos je tématem voděná loutka.

Letošní festival nabídne unikátní vhled do této hraniční, někdy opomíjené oblasti, z níž během minulého i tohoto století vzešly kultovní filmy i speciální rarity. V rámci tématu vzdáme hold Gerrymu a Sylvii Andersonovým: vedle přednášky skotského odborníka Bena Page je připomeneme projekcemi, a to ochutnávkou ze tří jejich zásadních seriálů. Promítneme dvě pásma krátkometrážních snímků a podíváme se na tvorbu z drážďanského studia DEFA. V neposlední řadě na diváky čeká celkem 8 celovečerních filmů, včetně půlnočního Team America: Světovej policajt, světové premiéry filmu Rally Televize Estráda, kultovních skandinávských Loutek či působivého fantasy Temný krystal. A téma se promítne i do dětského programu Animo, v němž se děti mohou těšit na Broučky, Spejbla a Hurvínka či TvMiniUni.

Fenomén voděné loutky ale můžeme zkoumat ještě než Anifilm začne, protože festival spolu s libereckým severočeským muzeem otevřel výstavu Za hranicí animace|Voděná loutka v českém filmu už v polovině března a trvat bude až do začátku července a my, podle reakcí návštěvníků víme, že je to téma vděčné a vyhledávané.

Lahůdkou bude sekce Fine — Art — Animation, tedy animace jako součást galerijní praxe. Vzít obraz, nebo sochu nebo vlastně cokoli, co můžeme vidět v galeriích a dát těmto artefaktům pohyb a nové úhly pohledu, která nám tahle technika umožňuje může být velmi objevné třeba jenom pro to, že nás překvapí nové kontexty a souvislosti.

Festival ohledává kořeny animace, zároveň ale hledí kupředu protože už od loňska přibližuje návštěvníkům velmi moderní a expandující formu animace, která našla své uplatnění v oblasti her.

Vloni se na toto téma přednášelo a diskutovalo, letos přichází Anifilm s Game — Pitch — Arenou, tedy soutěží „nahozených“ nápadů na budoucí hry.

Cílem pitchujících je zaujmout svým nápadem a obchodním záměrem někoho z panelu vydavatelů a investorů natolik, aby s nimi vstoupil do dalších jednání o vydání a podpoře jejich titulu. Posunout je dále ve svém profesionálním networku a dopomoct tak tvůrcům s úspěšnou realizací.

(psáno pro 3mag.eu)

Tags

Podobné články

Close