Nakonec se to vysvětlí, soudruzi

Seriály programově spíš nesleduju než sleduju, ale občas udělám vyjímku a třeba vloni jsem se myslím docela trefil, když jsem si vybral Volhu, která zrovna včera dostala Českého lva za nejlepší seriál, ale také dva za herecké výkony (Hádek, Jeřábek) plus další za střih a za masky a za kostýmy.

Pro mě to byl přímý zásah hlavně proto, že Seriál Volha ukázal, že jsme za předešlého režimu nebyli svině z nějakých ideologických důvodů, ale prostě proto, že jsme svině,což byl , myslím, dosud přehlížený pohled na naši historii, který byl až úlevně osvobozující. Jo, nebyli jsme žádní hrdinové a ani teď nejsme.

Na To se vysvětlí, soudruzi jsem narazil vlastně omylem před týdnem, kdy jsem nechtěl aby bylo ticho a asi po dvaceti minutách jsem si všiml, že ten hluk a ne-ticho mi vlastně vadí, ale neměl jsem volnou kapacitu vypnout nebo přepnout a nakonec to asi bylo dobře.

I když scény z Psychoenergetické laboratoře mě vyloženě iritovaly. To nějaká parodie na Terryho Gilliama, nebo wtf?!

Poslední třetina prvního dílu mě ale probudila a i když ne úplně přikovala k monitoru, ale z posluchače jsem se stal divákem a vizuál soudruhů mě začal vyloženě bavit.

Počkal jsem si tedy na druhý díl (Jak uškrtit mistra Šálka), který začal scénou Jiřího Maryšky jako  břichomluvcem Šálkem, takže bylo jasný, že tenhle díl dokoukám i když na druhou stranu vím, že herci, kteří prošli ústeckým činoherákem v seriálech umírají brzy

Myslím, že už teď je jasné, že se tvůrci poměrně odvážně a možná i riskantně rozhodli změnit zaběhnutou  perspektivu vyprávění o budování socialismu, opustili šedivý design a vyměnili ho za jásavé barvy východoněmeckých orwo filmů, ale tam zdaleka neskončili a pohrávají si i z dalšími popartovými odkazy, tady specielně s odkazem na estetiku filmů  Adamsově rodině a možná, možná, kdyby se odvázali ještě trochu víc, mohli jsme vidět naprosto ujetou show, která by potěšila vyznavače divných videií a vůbec obskurních zážitků.

Trochu jsem se zasnil, ale hodně blízko byla třeba loutková scéna odhalení vraha! Jo!

Jinak je ovšem (zatím) nabízí tenhle soudružský seriál zase jiný a osvěžující pohled do vlastní historie, solidní práci všech zúčastněných a třeba Jiří Macháček, který ve své první seriálové roli nabízí šedivějícího chlápka, který už lecos viděl mě vyloženě baví, třeba proto, že mu po dlouhé době věřím, že má něco společného s rolí, kterou hraje.

A taky mě ještě šest dílů bude zajímat, jestli se to vlastně vysvětlí s tou levitací.

 

Tags

Podobné články

Close