rok

VE STÍNU ŠIBENICE
Zvyk nebo zvyklost je ustálený vzorec chování jednotlivce nebo členů určitého společenství, zdůvodněný často tím, že se tak chovali „od nepaměti“, píše se na Wikipedii. A vloni touhle dobou jsme byli zvyklí na to, že válka není, pamatujete?
Tajné služby vydávaly zprávy, že Rus zaútočí, spousta znalců poměrů oponovala, na tomto místě vyšla mozaika kolegů kreslířů, kteří Putina už viděli jako Putlera, a já jsem, myslím, pořád doufal, že to neudělá.
Udělal to.
A byl tu nezvyk.
Třiadvacátého února 2022 bylo krásné počasí, den jak malovaný.
Jel jsem tady kousek, do Žitavy, na reportážní cestu, protože tu je ta vyhlášená a roztomilá úzkokolejka, kterou parní lokomotivy vozí turisty do klimatických lázní Oybin a Johnsdorf.
Ačkoli nejsem šotouš, v překladu pološílený fanda na vlaky, lokomotivy a vlaky vůbec, byla to práce, jež mě bavila a nadchla. Tedy byla by to práce, která by mě bavila a nadchla, kdyby se nestala TA věc.
Vezl jsem se vláčkem mezi romantickými nádražíčky a ne a ne si tu pohodu a idylku vychutnat, oči pořád v telefonu s tím, že TO přece není pravda, že se něco musí stát a že je to nějaký pitomý omyl.

A při tom všem, na tom sluníčku, jsem se hrozně styděl, že si užívám (neužívám) vejlet, že mám spoustu krásných fotek, jež jsem se styděl vystavit na nějaké sociální síti, protože tady, kousek, pod tím stejným sluníčkem, jsou zabíjeni lidé, kteří taky — třeba — měli — nějaké — super plány a chtěli si dnešek nějak hezky užít.A potom, po několik měsíců, vlastně až doteď, se každá debata během několika vět stočila k tomu, co rozpoutal ten magor. A i když jsem si dával předsevzetí, že se podívám jenom na headliny, trávil jsem celé dny zkoumáním situace, učením nových slov, názvů obcí, poznáváním vojenské techniky (!!!) a přemítal jsem (já, pacifista) o zabíjení, vraždě a pomstě.Přesto, s tím časem, který uběhl, jsem poněkud umdlel.
Zvyk je totiž železná košile, jež ale, zdá se, časem mění střih.
A taky: člověk si zvykne i na šibenici…
Trochu pitomé tvrzení, když to na šibenici máme ještě daleko, jenomže její stín je tu vlastně pořád přítomný.
Kurva.
Kurva!

(text vyšel 23/2/2023 v časopisu reflex, celé číslo bylo věnováno ročnímu výročí rusského vpádu do ukrajiny. i vtip týdne byl tedy věnován tomuto strašnému výročí)

 

Podobné články

Close