Parchanti se budou vykrucovat

Když skončila druhá světová válka, jedním z jejích důsledků byla i snaha Spojenců potrestat válečné zločince, ale udělat to podle práva, to znamená zločiny jasně definovat a jasně prokázat. Řekněme: trestat civilizovaně.

Asi první knížka, kterou jsem na tohle téma četl, byl Gilbertův Norimberský deník – záznamy vězeňského psychologa, který měl možnost se souzenými trávit mnoho času, hovořit s nimi a podat o tom svědectví. Není snadné to číst.

Mimochodem, když Norimberský deník vyšel v osmdesátých letech v Československu, chyběly tu celé pasáže, ve kterých se hovořilo o paktu Ribbentrop–Molotov, paktu, jímž si Hitler se Stalinem rozdělili Polsko. Tahle pasáž ze socialistického vydání vypadla a jeden můj spolužák tyto pasáže z poválečného vydání přepsal na stroji, aby, jak říkal, děti viděly, jak bolševici falšují dějiny.

Když jsme to četli, válčilo se také, ale daleko. Kolem nás zuřila jenom válka studená, narodili jsme se do ní, docela bez následků nebyla, ale nějak jsme si zvykli.

Po zboření železné opony se s vlnou touhy národů po emancipaci rozhořely i žhavé a velmi kruté boje na jihu Evropy; něco, co jsme si do té doby neuměli reálně představit. A navíc to bylo hned za humny.

I tady se děla zvěrstva a i tady následně existovala snaha je vyšetřit a soudit spravedlivě a civilizovaně. Ukázalo se, že dopadnout, vyšetřit a prokázat zločince a jejich činy není snadné; naopak.

Jedním z mužů, kteří se na tomto úkolu podíleli, byl Čech Vladimír Dzuro (v Reflexu č. 47 s ním vyšel rozhovor). Podle jeho vzpomínek (kniha Vyšetřovatel) vznikl komiks (výtvarník Jakub Dušek), na jehož základě si můžeme udělat alespoň hrubou představu o to, v čem spočívají největší trable této práce.

Vypadá to dobrodružně, ale jestli by to člověk chtěl dělat, těžko říci.

Tenhle komiks, Démoni balkánské války, teď znovu vyšel (vyd. Grada). Myslím, že to není náhoda.

Už tři čtvrtě roku sledujeme další válku, ne na jihu, nýbrž na východě, a k zločinům proti lidskosti tam bezesporu znovu dochází. Jistěže si někdy říkáme, že jejich pachatelé musejí být potrestáni. Když si Démony balkánské války prolistujeme, je jasné, že tenhle úkol nebude lehké splnit. Když ty hajzly nechytíte za ruku, budou se vykrucovat. Jako každý parchant.

Už aby to ale bylo.

(psáno pro reflex)

Podobné články

Close