A slon pořád jen stojí a směje se, až se za břicho popadá [zoo ústi]

Daniil Charms napsal: A slon pořád jen stojí a směje se, až se za břicho popadá. A vůbec netušil, že píše o Ústí nad Labem.

V Ústí nad Labem by chtěl žít každej. Třeba proto, že tohle město je daleko vpředu před všemi ostatními českými městy a už nejen v kuloárech se dobře ví, že tady se připravují všechny experimenty, které se postupně integrují do celostátní politiky. Jak napsal svého času Hlídací pesÚstí dalo světu termíny jako kmotři, velrybaření, býčí šíje, ale také nájemné vraždy s nejasným politickým pozadím. A taky prvního komunistického hejtmana.

Když si v Ústí nad Labem postěžuješ, že ta Setuza děsně páchne a všichni u stolu jen nechápavě vrtí hlavou, je velmi pravděpodobné, že jsou to Ústečáci.

Atakdále.

A tam někde to zavrzalo a byl čas hodit do výběrového řízení, jak se říká ve stájích, vidle.

O nejnovější příspěvek do sbírky ústeckých kuriozit se zasloužil magistrát a jeho akce volíme ředitele zoologické zahrady. Už dávno nejde o park, ve kterém se příroda a umění důmyslně sjednocují ve velký celek, který byl utvořen nikoli k oslavě krásy, nýbrž zejména na ochranu a udržení domácího ptactva, který Heinrich Lumpe velkoobchodník v Ústí nad Labem, náruživý to přítelem přírody a ptactva přetvořil v pravý ráj zpěvných ptáků.

Jde o problematickou organizaci, které Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) pozastavila plné členství a změnila ho na dočasné. Podle Miroslava Bobka, ředitele pražské zoo, který je ve vedení EAZA, by se ztrátou členství ústecká zoo vyřadila ze společenství špičkových evropských zahrad, například.

V téhle situaci působilo rozhodnutí rady města naprosto transparentně zvolit nového ředitele nebo ředitelku jako skvělý nápad. Jenomže se něco pokazilo. Výběrové řízení vyhrál o parník Petr Fejk (zoo přebudoval na zážitkovou zónu s iluzí volného pohybu návštěvníků mezi zvířaty), na druhém místě se umístila Ilona Pšeničková (chce zachovat slony, tygry i orangutany). Kromě toho Petr Fejk prohlásil, že v případě zvolení, by si do svých kompetencí nenechal mluvit. A tam někde to zavrzalo a byl čas hodit do výběrového řízení, jak se říká ve stájích, vidle.

V Ústí se rozhodli svolat mimořádné zastupitelstvo, které ovšem do volby příspěvkové organizace nemá co mluvit, rozhodli se uspořádat internetové hlasování (Fejk vyhrál o dva parníky) a nakonec rada města ve zcela transparentním výběrovém řízení rozhodla, že vítězem není vítěz, ale druhý na pásce, tedy Ilona Pšeničková.

A slon pořád jen stojí a směje se, až se za břicho popadá.

A Setuza smrdí.

Ale ústečtí můžou zůstat v klidu, protože ať to s volbou nové ředitelky nebo ředitele zoo dopadne jakkoli, tohle celé město je zoologická zahrada a zážitková zóna, kde se můžete (na vlastní nebezpečí) pohybovat mezi divokými i zdivočelými zvířaty až do aleluja…

(psáno pro reflex)

Podobné články

Close