Perry Mason není Perry Mason a Paul Drake je černoch. V novém seriálu HBO je všechno jinak.

Když nebudu počítat detektiva Štiku, byl Případ krvopřísežného papuška asi první detektivka, kterou jsem kdy přečetl. Dobře se to četlo, Perry Mason byl advokát, kterýmu to pálilo, Della Streeová, jeho asistentka byla empatická a schopná a mezi ní a šéfem fungovala nějaká podivná chemie… Taková, že by ji  to spolu slušelo, chápete…ale — jak víme — nikdy to neklapne.

Paul Drake, soukromá detektiv, pro Perryho pracoval a obstarával důkazy na poslední chvíli, důkazy, které dokázaly zvrátit projednávané soudní případy za minutu dvanáct! Pecka!

Hlavně v Československu v sedmdesátých letech, kdy normalizace učinila společnost zcela nenormální.

Čili mám k detektivkám s Perry Masonem zcela speciální vztah a byl jsem zvědavej, jak dopadne nová série o Perry Masonovi, kterou nabízí (aktualně léto 2020) HBO. Nutno dodat, že z televizních nebo filmových projektů o mém oblíbeném advokátovi jsem viděl jenom střípky seriálu z osmdesátých let, který, myslím, vysílala Nova a nebylo to nic moc.

Po třech dílech nového projektu je tu další zklamání i když ten seriál není tak docela špatnej, kdyby ovšem…kdyby ovšem nepracoval s tím, že je o Perry Masonovi.

Ten je totiž pro první řadu soukromým detektivem, který pracuje pro právníka K.B., vyrovnává se s válečným traumatem, chlastá (ale zase ne tak moc, jak jsem čekal po prvních zmínkách, které se o seriálu objevovali) a spí s holkou, která je asi hodná, ale jinak zlej sen.

No, aby toho nebylo málo Paul Drake, který se nakonec stane soukromým očkem, který bude v budoucnosti pro Masona pracovat je černošský policista (!!!), který má manželku a čeká s ní miminko. No, kurvafix co tohle WTF! je?!

Překvapivě se v seriálu ještě kouří a zatím se necucají mentolové bonbony.

Perryho by chvílemi mohl hrát Martin Dejdar…

Zhulili se scénáristi tak moc? Dostali takhle bizarní zadání?Je už všem všechno fuk?

V tuto chvíli jsem zvědavej víc než na to jak bude vyřešená zápletka případu zabitého mimina (chápete? zamordovat mimino hned v prvním díle a přidat dost naturalistické záběry těla mrtvolky? Kde jsou ty krasavice, které Perry vždycky obhajoval?) na to, jak udělají z drsňáka Masona detektiva Masona elegantního právníka. Jeho zaměstnavatel si sice právě v tuhle chvíli koleduje o infarkt, ale půjde Perry studovat dálkově práva? Nebo si střihne rychlokurz v Plzni?

Na druhou stranu musím dodat, že ten seriál vlastně není tak docela špatnej, má atmosféru třicátých let , ale ne atmosféru Gardnerových detektivek, minulého století a i když je trochu předržovanej a natahovanej, na propršené dny letošního léta není docela marnej…

Suma sumarum nabízí HBO slušně odvedenou detektivku, která ale parazituje na legendě a ničí moje dětské představy bezohledně a neférově.

Takže, podruhý: kurva kurvafix!

Perry Mason (TV seriál)
Tvůrci: Ron Fitzgerald, Rolin Jones
Režie: Timothy Van Patten
Předloha: Erle Stanley Gardner (kniha)
Scénář: Ron Fitzgerald, Rolin Jones
Hudba: Terence Blanchard
Hrají: Matthew Rhys, Eric Lange, Charles Baker, Tatiana Maslany, Juliet Rylance, G. Larry Butler, Chris Chalk, Charlotte Xia, Alison White, Stacie Greenwell, Veronica Falcón…

 

Tags

Podobné články

Close