Proč povídky Šimka a Grossmanna nakonec ilustroval MIchal Hrdý a proč je to dobře

Někdy začátkem devadesátých let vystupovali chlapci z Fámyzdatu v divadle Jiřího Grossmanna s takovou půlhodinkou vtipů, hlavně asi Vlado Štancel, Fefík, možná i Vilas a snad ještě někdo. Protože ale bylo divadlo na Václaváku, občas se nás tam stáhlo víc, nejčastěji na bar a tam jsme si dávali ty panáky a pomlouvali hvězdy.

Vzpomínám si, že jsem tu a tam vystupoval s básní:

Pod tím naším mostem

Leží liška s chvostem

Usnula jak zabitá

Protože je mrtvá

a pak se vracel na bar a byl rád, že jsem v tom divadle, protože na povídkách Šimka a Grossmana jsem vyrostl a koneckonců i proto asi dělám to co dělám.

Šimek sám byl přísnej šéf, myslím že úplný abstinent, ale to dění na baru nějak toleroval a raděj chodil spát dřív než všichni ostatní.

Já ho tou dobou uznával spíš pro to co jsem si pamatoval z dětství něž proto, co na jevišti dělal tou dobou.  Bubílková prostě nebyla Grossmann.

Jednou se ale stalo, že principál přišel osobně a nabídl mi ilustrovat tu knížku, kterou vidíte na titulu.

A já, protože opilej a opravdu ne nadšenej momentální produkcí divadla jsem ho odmítl. Zároveň jsem mu v dobré víře řekl, že by na tu práci byl lepší kolega MIchal Hrdý. A opravdu jsem si to asi myslel, protože MIchal byl mnohem šikovnější a lepší než já.

A nakonec to klaplo, MIchal neilustroval jenom tuhle jednu knížku, ale asi pět dalších, což už mě trochu štvalo, nakonec šlo i o prachy, ale přežil jsem a vydělal si někde jinde.

Když jsem vystřízlivěl, přišlo mi to trochu líto a pak jsem poprosil Michala, jestli bych alespoň do nějakého obrázku nemohl nakreslit obraz na zeď a tak tam u jedné povídky na zdi visí obrázek Bezdězu jako vzpomínka na jednu dívku, která tou dobou už vůbec nevěděla, že na ni vzpomínám.

Šimek osobně mi pak jednu knihu povídek věnoval a napsal do ní: Marku Doušovi, se kterým bych se chtěl kamarádit a já ji při všech těch stěhováních někde ztratil, takže mi to nemusíte věřit. Ale co už.

 

Mimochdem reprint Michalovy autorské knihy by se měl dotisknout v dohledné době. Jestli bude dost objednávek…

Podobné články

Close