Tom Gauld to peče s Kafkou

Skotský kreslíř Tom Gauld má poměrně britský smysl pro humor a je docela pozoruhodné, že prozatím unikal českým vydavatelům. Zabodoval až se svou nejnovější knihou – protože je o literatuře. Tady se čeští vydavatelé cítí daleko komfortněji než u komiksů. Takže sláva, máme Gauldovy stripy v češtině.
Od té doby, co vloni vyšla ve Velké Británii knížka Toma Gaulda Baking with Kafka (2017), chystám se do Londýna, abych si ji koupil. Ale víte, jak to je: musíte kreslit, gumovat, psát a vařit a péct (většinou bez Kafky), a tak bylo nakladatelství Plus nakonec rychlejší než já. Knížku Pečeme s Kafkou nejen koupilo, ale prostřednictvím skvělé překladatelky Michaly Markové (kterou jste mohli v nedávné době zaznamenat i jako překladatelku textu Alana Hollinghursta, jenž spustil absurdní kauzu porna na stanici Vltava) nechalo přeložit, a teď i nabídlo i českým čtenářům. Takže Londýn se odkládá, neb listovat, prohlížet a číst je možné ve vlastním křesle. Hned.

Jak to Tom Gauld dělá?

Pakliže si knihu vyberete, nebude od věci vyznat se alespoň trochu v literatuře, jak už jsme naznačili. O ní totiž stripy jsou. A nejen o ní, ale také o knihách, jejich čtení, ztrácení, nevracení, milování i nenávisti k nim. Jak to Tom Gauld dělá? Vlastně dost jednoduše: vezme situaci, mýtus, pravidlo nebo klišé a prozkoumá ho ze všech stran, rozvine ho ad absurdum a rozkryje tolik, že zachytí jeho směšnost; dělá si legraci z naši vážnosti a – sám intelektuál – znevažuje naši snahu být intelektuály.
Kreslí jednoduše, stylizovaně, ale naprosto přesně. Často jenom naznačuje, ale je-li to potřeba, dodá detail, který jeho prostou kresbu korunuje a vede přímo k pointě. Pracuje zejména se slovem. Jak by také ne! Mluvíme o literatuře o literatuře.
Než se dáte na spisovatelskou dráhu, zvažte možná zdravotní rizika:
Křeč v ruce od vleklého podepisování posledního bestselleru.
Bolesti zad od nošení tantiém do banky.
Úraz hlavy po zborcení poličky s cenami.
Řezná rána od papíru s další nadšenou recenzí.
Vyčerpání z přívalu skvělých nápadů.
Sakra, napsané to vypadá pitomě, nakreslené skvěle. Takže než spousta slov je lepší přiložená galerie a představa o nové knize bude úplnější a barevnější.
Neboť drobně parafrázovaný strip ze strany 77 říká:
Jak jste na tom s tím článkem, pane?
Už to skoro mám. Jenom se nemůžu rozhodnout, jestli to zakončit zavádějící statistikou, hrubým zjednodušením, slizkým bonmotem nebo do nebe volající lží.

(psáno pro reflex online)

Tags

Podobné články

Close